Kandydoza

CANDIDA ALBICANS – leczenie kandydozy

Informacje zaczerpnięte m.in. ze strony: http://www.zaciszeautyzmu.pl

Na końcu artykułu podane są przykładowe sposoby leczenia kandydozy przy pomocy produktów firmy NSP, załóż konto klienta i zadbaj o swoje zdrowie, ID Sponsora PL4274511,  link do rejestracji tutaj…

Candida albicans to pasożytniczy grzyb z rodziny drożdżaków, który żyje w przewodzie pokarmowym człowieka, składając się na florę fizjologiczną jelita. Oprócz grzybów z rodzaju Candida spp., jelita fizjologicznie zasiedlają inne drobnoustroje, głównie są to bakterie beztlenowe (> 90 %) bakterie względnie tlenowe głównie E. coli.

Problemy zaczynają się wtedy, gdy naturalna równowaga w ilości oraz w składzie gatunkowym drobnoustrojów w jelicie zmieni się. Zatrujemy się patogennymi bakteriami lub nieracjonalne odżywianie doprowadzi do zbytniego namnożenia się jednych a ograniczenia innych populacji bakterii jelitowych. Częstą przyczyną zaburzenia składu naturalnej mikroflory jest stosowanie antybiotyków, które mają działanie przeciwdrobnoustrojowe, ale niestety, antybiotyki nie potrafią odróżniać bakterii nieszkodliwych od tych chorobotwórczych. Podawanie antybiotyków podczas infekcji bakteryjnej co prawda leczy i eliminuje zwykle przyczynę zachorowania, ale jednocześnie niszczy naturalnie występujące w okrężnicy bakterie. Powoduje to ogromne zaburzenia prawidłowej mikroflory jelit co czasem przyczynia się do tego, że zaczynają się namnażać drobnoustroje chorobotwórcze, które są oporne na podawany antybiotyk, i nie znajdują żadnej konkurencji w postaci innych bakterii, które zostały wybite przez zastosowany lek. W takiej sytuacji może dochodzić do rozwinięcia się kolejnej choroby o podłożu bakteryjnym, która obejmuje przewód pokarmowy np. kandydozy.

Równowaga mikroflory polega na dominującej roli dobroczynnej bakterii Acidophilus sp. Jeżeli spowodujemy degradację i niszczenie własnej flory jelitowej, to na miejsce pożytecznych bakterii spełniających ważne funkcje w organizmie rozwijają się patogenne bakterie chorobotwórcze lub występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej formy grzybów, jak np. Candida albicans, który zaczyna się rozrastać i przejmuje rolę dominującą. Niestety, grzyb kolonizując jelita, wydziela szereg substancji z własnych procesów metabolicznych, zatruwa organizm przez produkty przemiany materii, oraz zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Stan taki prowadzi do rozchwiania prawidłowych czynności narządów i tkanek, co w konsekwencji przynosi rozmaite dolegliwości czy choroby.

Osłabiony zostaje układ odpornościowy, co sprzyja kolejnym infekcjom a organizm cały czas jest zatruwany toksynami wydzielanymi w procesach metabolicznych Candida. Candida przez swoje oddziaływanie na ścianę jelita powoduje jej nieszczelność i zdolność przenikania przez ścianę jelita substancji, które normalnie nie powinny się pojawić we krwi. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych jak nerki czy wątroba. Pojawiają się niewspółmierne reakcje układu immunologicznego na nie, np. alergia na składniki żywieniowe, kosmetyki, zapachy. Często pojawia się zespół objawów tzw. „nieszczelności jelita”. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami wziewnymi.

Kandydoza – jest to grzybica spowodowana przez grzyby candida. Grzyby te najczęściej powodują infekcje skóry i błony śluzowej, mogą też objąć swoim oddziaływaniem cały organizm, wtedy mówimy o grzybicy ogólnoustrojowej. Zdarza się to jednak bardzo rzadko i jest spowodowane całkowitym spadkiem odporności. Najczęściej atakującymi grzybami są Candida albicans (bielnik), w sumie jest ich ok. 200 rodzajów, a najpopularniejsze z nich to: C. tropicalis, C. parapsilosis, C. glabrata, C. krusei, C. stellatoidea, C. lusitaniae. Grzybica jest chorobą bardzo trudną w leczeniu, przebiegającą z licznymi nawrotami. Przyczyna niepowodzeń w leczeniu grzybic leży w tym, że drożdżaki osiągnęły znacznie wyższy szczebel rozwoju niż bakterie, w związku z czym lepiej i szybciej potrafią przystosować się do zmiennych warunków środowiska. Są trudniejsze do zniszczenia, szybko nabywają oporność na kolejno stosowane leki, dlatego też leczenie nie przynosi pożądanych efektów.

Czynnikami wywołującymi nadmierny rozrost grzybów Candida w organizmie człowieka są:

  • spadek odporności organizmu,
  • długotrwała antybiotykoterapia,
  • chemioterapia zabiegi operacyjne,
  • cewnikowanie,
  • żywienie pozajelitowe,
  • cukrzyca,
  • ciąża,
  • zmiany hormonalne,
  • zanieczyszczenie środowiska,
  • stosowanie konserwantów w przemyśle spożywczym,
  • wspomaganie produkcji żywności chemią,
  • nieprawidłowy sposób odżywiania się

Nieprawidłowe odżywianie skutkuje niedoborami w organizmie składników odżywczych spowodowane ich niską podażą w pożywieniu – białek, węglowodanów, tłuszczów, błonnika roślinnego, witamin (zwłaszcza z grupy B) i związków mineralnych. Do tego mogą dołączyć, także zaburzenia ich wchłaniania w jelitach spowodowane różnymi czynnikami.

Ważną przyczyną rozwoju drożdżycy jest nadużywanie cukru i jego przetworów, a także wysokoprzetworzonych produktów skrobiowych. Produkty wysokoprzetworzone nie zawierają błonnika stanowiącego niezbędne podłoże do hodowli bakterii acidofilnych (probiotycznych) w jelicie grubym, a spadek liczby tych bakterii powoduje niedobór produkowanych przez nie witamin. Dodatkowo w procesie metabolizmu cukrów powstają toksyczne produkty przemiany materii, a ich wydalenie wymaga udziału dużej ilości witamin i minerałów. Ponieważ produkty wysokoprzetworzone nie zawierają dostatecznej ilości witamin, organizm jest zmuszony sięgnąć po nie do rezerw zmagazynowanych w wątrobie, a jeśli tych rezerw nie ma – zabiera witaminy i minerały z tkanek. W efekcie niedoboru witamin i minerałów w tkankach pojawiają się komórki nie w pełni ukształtowane, osłabione, bardziej podatne na enzymatyczny atak grzyba Candida, niż komórki zdrowe, zaś spadek odporności spowodowany niedoborem witamin eliminuje ostatni czynnik zapobiegający rozwojowi tego grzyba.

Nadmierna ilość grzybów Candida w organizmie może przyczynić się do powstania różnych chorób np. astmy, cukrzycy, choroby żołądka (refluks), jelit np. zespół nieszczelnego jelita, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz wielu innych pozornie nie związanych z obecnością candidy. Bardzo wiele symptomów może być sygnałem, który świadczy o tym, że w organizmie zagnieździł się drożdżak candida:

Produkty, które należy wyeliminować z diety w przypadku wystąpienia kandydozy:

  • słodycze i produkty zawierające cukier,
  • owoce z wyjątkiem cytryny i grejpfruta, kawę, herbatę, kawę inka,
  • drożdże, skrobię (ziemniaki),
  • białe pieczywo,
  • gotowe sosy, kostkę rosołową,
  • fermentowane napoje,
  • kiszone ogórki, kapustę,
  • sery dojrzewające, tofu,
  • soki owocowe (zawierają cukier) z wyjątkiem świeżo wyciskanych,
  • napoje gazowane,
  • mleko, sery (z wyjątkiem jogurtów zawierających żywe kultury bakterii Lactobacillus acidophilus),  itp.

Przykładowa recepta na leczenie kandydozy wg. NSP:

  • YEAST/FUNGAL DETOX  (90Cap.) – jest ważnym suplementem gwarantującym oczyszczanie organizmu z patogennych grzybów i drożdży, wpływającym także na regulację delikatnego balansu naszej mikroflory jelitowej. W składzie znajdziemy m.in. kwas kaprylowy, wykazujący działanie antydrożdżycowe, (zwłaszcza przeciwko Candida Albicans), kwas propionowy o silnym działaniu grzybobójczym, kwas sorbinowy. Dodatkowo – Oregano, którego działanie antybakteryjne i antygrzybicze jest powszechnie znane, uzupełniony jest jeżówką i czosnkiem. Z minerałów zawiera cynk i selen.

Dawkowanie: 1 kapsułka 2x dziennie z posiłkiem. Kurację należy uzupełnić preparatem Bifidophilus Flora Force (2-3 kapsułki rano na pusty żołądek), który odbuduje naszą florę jelitową i Lymphatic Drainage, oczyszczającym układ limfatyczny. Koszt preparatu ok. 100 zł, produkt z USA,

LUB

  • CANDIDA CLEAR (kuracja 14-dniowa), zawiera 2 kaps. Pau D’Arco, 2 kap. Caprylic Acid i 2 kap. Yeast/Fungal Detox (koszt ok. 400 zł), produkt z USA,

lub w oparciu o produkty z UK, Białorusi i Polski:

Chlorofil w płynie, srebro koloidalne, Bakterie Bifidophilus, Caprylic Acid Combination, Super Complex

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Twitter
  • Gadu-Gadu Live
  • Poleć
  • Mój biznes
  • Śledzik

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge