Chlorofil – energia słoneczna w płynie

Energia słoneczna ma ogromny wpływ nie tylko na organizmy roślinne, które wykorzystują ją do produkcji związków organicznych w procesie fotosyntezy, ale także na organizm ludzki. Przebywanie na słońcu wzmacnia nasz organizm, przyczynia się do produkcji witaminy D. Nie każdy ma jednak świadomość, że chlorofil to płynna wersja światła słonecznego. Picie chlorofilu ma zbawienny wpływ na ludzki organizm, dodaje nam energii potrzebnej do życia, oczyszcza organizm z toksyn i odkwasza. Chlorofil nazywany jest zieloną krwią roślin i nie ma w tym stwierdzeniu przesady. Chlorofil ma budowę podobną do cząsteczki hemoglobiny, składnika ludzkiej krwi. Centrum cząsteczki chlorofilu stanowi magnez, natomiast hemoglobiny – żelazo. Dzięki temu picie chlorofilu wspomaga tworzenie się cząsteczek hemoglobiny i jest polecane osobom z anemią.

hem

Picie chlorofilu polecane jest szczególnie osobom osłabionym, przebywającym zbyt rzadko na słońcu, pracownikom , którzy wiele godzin przebywają w zamkniętych pomieszczeniach przy sztucznym oświetleniu. Pokarmy zawierające dużą ilość chlorofilu, np. koktajle z dodatkiem zielonych części roślin, to najbardziej zasadowe pożywienie, które pozwala utrzymać w organizmie zasadowe pH, a tym samym zdrowie. Zakwaszenie organizmu prowadzi do wielu chorób, m.in. chorób krążenia, nadciśnienia a nawet raka. Chlorofil wspomaga więc leczenie wątroby, raka czy miażdżycy.

Jedną z wielkich zalet chlorofilu jest jego oczyszczające działanie w układach pokarmowym i wydalniczym, z czym wiąże się oczyszczenie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych. Ciało oczyszczone z toksyn jest sprawne, dobrze trawi, dobrze przyswaja, składniki odżywcze, a my jesteśmy pełni energii, nie tyjemy i mamy siłę do życia. Otłuszczone tkanki oraz osłabione narządy wewnętrzne i gruczoły pozostają w bliskim związku z zalegającymi w ciele produktami przemiany materii, pozostałościami leków i innymi zanieczyszczeniami.

Soki z warzyw zielonych zawierają chlorofil, enzymy, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód jak również prowitaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminy C, E i K. Chlorofil jest jakby magazynem mocy słonecznej i cudownie oczyszcza ciało. Zielone soki bogate w sole potasu poprawiają funkcje serca i neutralizują kwasy w mięśniach. Chronią także wątrobę i pęcherzyk żółciowy przed szkodliwym działaniem tłuszczów. Zawarty w nich chlorofil czyści jelita i krew, a prowitamina A (karoten) ma działanie przeciwrakowe (chroni przed chorobami nowotworowymi).

Podobnie jak hemoglobina, chlorofil ma ogromną zdolność łączenia się z tlenem. Transportuje on znaczne ilości tlenu, dzięki czemu odgrywa zasadniczą rolę we wspieraniu bakterii aerobowych. Patogenne bakterie czy grzyby bardzo nie lubią tlenu jednak do życia potrzebne jest im żelazo, które niestety znajduje się w hemoglobinie. Dlatego chlorofil nad „bliźniaczą” hemoglobiną ma przewagę ponieważ w miejscu żelaza w jego cząsteczce znajduje się magnez. Dzięki temu posiada on silne właściwości odkażające i przeciwzapalne.

Abyśmy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem, w naszych jelitach powinno znajdować się od 80 do 85 % „dobrych” bakterii. Bakterie jelitowe produkują wiele niezbędnych składników odżywczych w naszym organizmie, w tym witaminę K, witaminy z grupy B, liczne pożyteczne enzymy. Takie „dobre” aerobowe bakterie rozwijają się w obecności tlenu i potrzebują go do stałego wzrostu i przetrwania. Dlatego, jeśli nie mamy wystarczającej ilości tlenu w komórkach, kontrolę przejmują „złe” bakterie, np. Helicobacter pylori, które zaczynają się rozmnażać, co prowadzi do licznych infekcji i chorób. Te patogenne drobnoustroje są beztlenowe i nie tolerują tlenu w formie gazowej. Dbanie o florę jelitową jest niezwykle ważne. Wiele czynników, takich jak antybiotyki, niewłaściwa dieta, przejedzenie lub stres, może z łatwością niszczyć „dobre” bakterie. W takim przypadku w naszym organizmie mogłoby żyć od 80 do 90 % „złych” bakterii, które zanieczyszczałyby go toksycznymi kwasowymi odpadkami. Uważa się, że przewaga beztlenowych bakterii w naszych jelitach jest jedną z głównych przyczyn wszystkich chorób.

O leczniczych właściwościach chlorofilu, który jest składnikiem chlorofilu w płynie firmy NSP, można poczytać tutaj.

Chlorofil:

  • ma właściwości hamujące rozwój guzów, pomaga zapobiegać nowotworom, zapobiega zmianom patologicznym w molekułach DNA, blokuje  przekształcanie zdrowych komórek w  komórki rakowe, dezaktywuje wiele karcynogenów (substancji powodujących raka)
  • zwiększa liczebność czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, wspomaga leczenie anemii zwiększa krzepliwość krwi w przypadkach hemofili
  • zwiększa zasadowość organizmu, przeciwdziała zakwaszeniu, neutralizuje szkodliwe działanie białka
  • neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie,  szczególnie kadm, usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia spożywane toksyny
  • neutralizuje nieprzyjemny zapach potu, usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała, oczyszcza zęby i dziąsła przy ropotoku, spełnia rolę doskonałego płynu do płukania ust przed zabiegami stomatologicznymi
  • obniża zapotrzebowanie na insulinę, wspiera leczenie cukrzycy, wzmacnia czynność tarczycy i trzustki
  • oczyszcza i odwadnia jelita, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, łagodzi bolesne hemoroidy pomaga oczyścić  wątrobę, poprawia jej funkcjonowanie, pomaga w zwalczaniu zapalenia wątroby
  • wzmacnia układ naczyniowy,  zmniejsza żylaki
  • przynosi ulgę w przypadku wrzodów przyspiesza gojenie się ran, niszczy bakterie w ranach
  • poprawia wzrok usprawnia prace tarczycy uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K
  • reguluje cykl miesiączkowy
  • odnawia tkanki (katalizuje odnowę komórkową), 
  • dostarcza tlen do mózgu i każdej komórki ciała, niszczy wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu,
  • łagodzi objawy astmy pomaga pokonać nieżyty, przeciwdziała takim stanom zapalnym: jak ból gardła, ropotok, zapalenie dziąseł, zapalenia i owrzodzenia błony śluzowej żołądka i jelit, 
  • leczy wszelkie stany zapalne skóry, stawów, łagodzi ból związany ze stanami zapalnymi, hamuje stany zapalne dodaje energii,
  • poprawia wydzielanie mleka u matek karmiących stymuluje system immunologiczny organizmu,
  • reguluje ciśnienie tętnicze poprawia koloryt skóry, łagodzi zaczerwienienia.

 

Najlepszymi źródłami chlorofilu są zielone części porów, naci pietruszki i selera, ogórek, liście młodych buraków. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że przy niektórych poważnych schorzeniach, np. problemach z woreczkiem żółciowym, oraz zabużeniach hormonalnych picie soków i koktajli z zielonych części roślin może wpływać negatywnie na rozwój choroby. Dotyczy to przede wszystkim warzyw takich jak koparek, brokuły, liście kalafiora, liście rzepy, liście kalarepy, liście rzodkiewek, jarmuż, szpinak, liście kapusty włoskiej, pekińskiej, rzeżucha, mniszek lekarski, pokrzywa. babka i inne zioła, lucerna, trawy pszeniczne i jęczmienne. Należy więc taką zmianę diety skonsultować ze swoim lekarzem specjalistą.

Najbardziej efektywne jest picie chlorofilu w płynie lub koktajli ze zmiksowanych warzyw. Mniej efektywne jest spożywanie warzyw gotowanych, bo w procesie gotowania tracimy część składników odżywczych. Soki wyciskane w zwykłej sokowirówce nie są tak wartościowe, gdyż wiele składników nie przedostaje się do soku, lecz pozostaje w masie odpadów. Lepiej sprawi się blender, wyciskarka lub sokowirówka wolnoobrotowa.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Twitter
  • Gadu-Gadu Live
  • Poleć
  • Mój biznes
  • Śledzik

Może Ci się również spodoba

3 komentarze

  1. Stylove napisał(a):

    Uwielbiam warzywka 🙂 Mogłabym w ogóle nie jeść mięsa!
    Stylove ostatnio opublikował…Jak dobrać czapkę do kształtu twarzy ?My Profile

  2. Adam napisał(a):

    Wygląda na to że cztery atomy azotu na orbicie potrafią przekształcać jeden rodzaj energii w drugą, zarówno w przypadku chlorofilu jak i hemoglobiny.

  3. Beata napisał(a):

    Uwielbiam chlorofil. Pomaga mi schudnąć. W okresie letnim to wspaniały napój na upalne dni, a dodatkowo oczyszcza organizm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge