Hummus – zdrowa przekąska

ciecierzHummus – zdrowa przekąska z ciecierzycy

Hummus to pasta z ciecierzycy wywodząca się z kuchni bliskowschodniej, która w ciągu ostatnich lat zdobyła popularność na całym świecie.

Dlaczego warto jeść hummus?

  • Hummus jest bogaty w błonnik pokarmowy, dzięki czemu wpływa na lepsze trawienie. Błonnik zapewnia bowiem uczucie sytości, reguluje rytm wypróżnień, a także wspomaga odchudzanie.
  • Dzięki głównemu składnikowi – ciecierzycy, hummus jest doskonałym źródłem białka o dużej wartości odżywczej, niezbędnego składnika każdej diety. Jest to więc doskonała potrawa dla wegetarian i wegan.
  • Regularne spożywanie roślin strączkowych, w tym ciecierzycy, wzmacnia barierę ochronną naszego organizmu i pozwala skutecznie bronić się przed nowotworami.
  • W skład hummusu wchodzi tahini, czyli pasta z sezamu. Te niezwykłe nasiona są bogate w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym można zgubić zbędne kilogramy. Poza tym hummus to świetna przekąska dla osób będących na diecie, gdyż zawiera dużo błonnika i składników mineralnych.
  • Tahini i ciecierzyca są bardzo dobrym źródłem żelaza, którego niedobór może doprowadzić do anemii. Połączenie sezamu i ciecierzycy w hummusie może pomóc w walce z anemią dostarczając cennych składników.
  • Hummus jest świetnym zamiennikiem dla niezdrowych przekąsek. Zamiast paczki chipsów, warto przygotować miseczkę hummusu i zjeść go ze świeżymi warzywami. Pasty można także używać zamiast majonezu do kanapek, a nawet przygotować z niego dressing do sałatki.

Jak przygotować hummus w domu?

Podstawą pasty jest ugotowana ciecierzyca, czosnek, cytryna i pasta sezamowa tahini. Można też pokusić się o dodanie ulubionych ziół, kminu rzymskiego, suszonych pomidorów, smażonej cebuli, czy też wędzonej papryki.  Oto prosty przepis na hummus w wersji podstawowej.

Składniki

  • 5 łyżek pasty sezamowej (tahini)
  • 250 g ugotowanej i wystudzonej ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy, mały ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta soli (opcjonalnie) kilka łyżek wody

Przygotowanie

Do pasty (tahini) dodać posiekany czosnek, sok z połówki cytryny oraz oliwę. Miksować na, gładką i kremową masę dodając powoli ciecierzycę oraz wodę (pozostałą po ugotowaniu ciecierzycy lub zimną wodę). W miarę upływy czasu miksowania, hummus będzie bardziej kremowy. Na koniec można doprawić do smaku solą oraz opcjonalnie – dodać inne, ulubione składniki, jak zioła, czy suszone pomidory.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Twitter
  • Gadu-Gadu Live
  • Poleć
  • Mój biznes
  • Śledzik

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge