Jak usunąć złogi pokarmowe w jelitach domowym sposobem?

Artykuł powstał w oparciu o post : http://motywatordietetyczny.pl/2016/12/domowy-sposob-na-usuniecie-zlogow-pokarmowych/ oraz artykuły ze stron amerykańskich blogerów.

Jak usunąć złogi pokarmowe w jelitach domowym sposobem?

Wielu ludzi cierpi na przewlekłe zaparcia, zespół jelita drażliwego, przecieki jelita (nieszczelność jelit) i inne problemy z układem trawiennym. Problemy te wynikają m.in. z nieprawidłowego funkcjonowania jelit wynikającego z wieloletnich zaniedbań żywieniowych, czego skutkiem jest m.in. uszkodzenie kosmków jelitowych i upośledzenie wchłaniania przez jelita składników odżywczych.

Ponieważ jelita pełnią ważną funkcję eliminowania odpadów powstałych w trakcie trawienia pokarmów, kluczowe znaczenie ma utrzymanie płynności ich działania. Złogi pokarmowe powstają głównie w wyniku złego odżywiania. Gromadzą się w jelicie upośledzając jego funkcje i powodując różnego rodzaju dokuczliwości ze strony układu pokarmowego. Problemy związane z pracą jelit są bardzo istotne i nie należy ich bagatelizować, najbardziej powszechne to biegunki, wzdęcia, choroby skórne czy chroniczne zmęczenie.

Bardzo często gastrolodzy obserwują towarzyszącą dysbiozę jelitową, która utrzymywana wiele lat może prowadzić do zaburzeń układu odporności. Dysbioza to zaburzenia równowagi w jelitach, czyli ilości, składu i funkcjonowania mikroflory jelitowej. Najczęściej brakuje nam bakterii z rodziny Bifidobacterium i Lactobacillus. W jelicie znajdują się kosmki jelitowe które zapewniają naszemu organizmowi wchłanianie składników odżywczych do krwi skąd są rozprowadzane po całym organizmie, przesadzona ilość konserwantów, transów i syropu glukozowo – fruktozowego (jest prawie w każdym produkcie kupionym w sklepie), niszczy kosmki jelitowe a tym samym pogarsza pracę naszego układu trawiennego (oczyszczanie jelit ze śmieci).

Średnio każdy człowiek gromadzi ok 5-7 kg złogów pokarmowych, jednak osoby które nie dbają o dietę i spożywają znaczne ilości żywności przetworzonej, glutenu i alkoholu mogą mieć ich nawet 15kg! Złogi jelitowe są bezwartościowymi, stwardniałymi resztkami pokarmowymi, które gromadzą się w jelicie grubym i prowadzą do złego funkcjonowania organizmu . Zachodzą w nich procesy gnicia i fermentacji, w wyniku których wydzielane są szkodliwe toksyny mające wpływ na układ nerwowy i zaburzające pracę serca. Złogi jelitowe mają niekiedy postać twardych kamieni jelitowych i wręcz blokują światło jelita oraz uciskają inne narządy wewnętrzne. Wpływają na rozwój cukrzycy, działają toksycznie na organizm, mają zły wpływ na stan skóry, przyczyniają się do częstych bólów głowy, nadciśnienia oraz miażdżycy.

Jak nie dopuścić do powstania złogów w jelitach?


Nie mamy możliwości żeby wykluczyć tworzenie się złogów. ale kontrolując swoją dietę można skutecznie wpłynąć na ich ilość. Przede wszystkim należy zadbać o zawartość błonnika w diecie czyli wzbogacić ją w pokarmy go zawierające np. kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż brązowy, pieczywo żytnie, mieszane z dodatkiem ziaren oraz pieczywo pszenne z mąki graham, płatki zbożowe pszenne i żytnie, otręby- czyli produkty zbożowe. Duże ilości błonnika znajdziemy również w czarnej porzeczce, orzechach, nasionach roślin strączkowych. Korzystnie wpłynie również wprowadzenie spożywania regularnych posiłków w mniejszych porcjach.

Domowy sposób na pozbycie się złogów pokarmowych:

Możesz oczyścić jelita i poprawić ich funkcjonowanie stosując koktajl oczyszczający, przygotowany samodzielnie w domu. W ten sposób można łatwo usunąć wszystkie nagromadzone toksyny, poprawić trawienie i złagodzić zaparcia. Zalecane jest picie go raz dziennie przez okres dwóch tygodni. Zacznij od mniejszych porcji 1 – 2 razy w tygodniu, żeby przyzwyczaić organizm, który nie jest przyzwyczajony do tak dużej ilości składników aktywnych. Skutkiem może być biegunka, czy pogorszenie samopoczucia.


Składniki:
• 1 szklanka wody mineralnej (lub czystej wody przefiltrowanej),
• 3 daktyle,
• 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
• 2 szklanki liści szpinaku,
• 1 banan,
• 1 łyżeczka cynamonu,
• 1 łyżeczka młodego jęczmienia (lub 1 łyżka chlorofilu),
• 1 łyżeczka probiotyku czyszczącego jelita, (np. LOCLO+Bakterie Bifidophilus),
• 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin


Wykonanie:


Wszystkie składniki trzeba wrzucić do blendera i zmiksować, tak przygotowany napój należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 1 dzień.


Przy wyborze probiotyku oczyszczającego jelita należy kierować się zawartością. Odpowiedni będzie taki który zawiera, prebiotyki oraz błonnik. Ważne aby w składzie znalazły się również łupiny babki jajowatej. Ponad to muszą być obecne również przynajmniej dwa szczepy bakterii probiotycznych takich jak
Lactobacillus i Bifidobacterium, które odbudowują florę jelita.

Polecam LOCLO firmy NSP, który zawiera dobrze przyswajalny błonnik, Loclo to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Jedna porcja produktu (9,5 g) dostarcza go aż 3,8 g. Loclo zawiera rozpuszczalne oraz nierozpuszczalne włókna błonnika. Błonnik zawarty w produkcie pochodzi z jabłek i otrąb owsianych. Ponadto w składzie produktu znajdziemy m.in. cynamon, kurkumę, rozmaryn.

  • Cynamon pobudza apetyt i trawienie, pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi oraz wspiera produkcję dobrego cholesterolu (HDL). Pomaga również utrzymać prawidłowy poziom gazów oraz komfort w żołądku.
  • Cynamon wspomaga serce i krążenie oraz produkcję dobrego cholesterolu (HDL) a także  wspiera układ moczowy i rozrodczy.
  • Kurkuma wspiera produkcję i jakość krwi oraz pracę serca, a także pomaga wzmóc apetyt w przypadkach jego utraty.
  • Rozmaryn pomaga wspierać prawidłowe działanie wątroby, przyczynia się do komfortu pokarmowego oraz przyczynia się do lepszego trawienia tłuszczu. Dodatkowo należy zastosować Bakterie Bifidophilus, 1 kapsułka.

Koktajlowy detox

Możemy także 1-2 w tygodniu zrobić detox wykorzystując inny koktajl, najlepiej w dniu wolnym od pracy. Eksperci twierdzą, że należy wypić go pierwszy raz rano na pusty żołądek.  Następnie tuż przed lekkim lunchem, a następnie po południu przed snem. Trzeba też pamiętać o piciu min. 1,5 l płynów w ciągu dnia.

Imbir jest również bardzo korzystny, ponieważ zmniejsza wzdęcia i stymuluje funkcję jelita grubego. Sól morska może pomóc w poprawie trawienia i poprzez stymulowanie usuwania  toksyn  z organizmu.

Składniki:

  •  ½ szklanki 100 % czystego ekologicznego soku jabłkowego
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku imbirowego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ szklanki ciepłej wody przefiltrowanej lub mineralnej niegazowanej.
  • Składniki wymieszać i wypić.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blogger.com
  • Twitter
  • Gadu-Gadu Live
  • Poleć
  • Mój biznes
  • Śledzik

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge